Is het plegen van belastingfraude moeilijk?

Het Openbaar Ministerie (OM) plaatste onlangs een bericht op de website over een tandarts die volgens de FIOD en het OM belastingfraude heeft gepleegd. Zo liet hij zich uitbetalen op een buitenlandse bankrekening en gaf hij deze inkomsten niet aan.  Met name dat laatste is relevant.

Is belastingfraude plegen eigenlijk eenvoudig?

Het plegen van belastingfraude lijkt op zich niet zo moeilijk. Laat ik omzetbelastingfraude als voorbeeld nemen. Voor het verkrijgen van een teruggaaf omzetbelasting hebt u alleen een inkoopfactuur nodig of nog beter meerdere inkoopfacturen. Deze kunt u eenvoudig zelf maken maar om het nog enigszins wat te laten lijken kunt u ook een zogeheten katvanger inzetten. Dat is een persoon met een onderneming op zijn naam die tegen een relatief kleine vergoeding bereid is om zijn onderneming door u te laten beheren.

U kunt nu facturen opmaken namens die onderneming en aan uw eigen onderneming sturen. Daar is uw aftrek. Nog mooier en beter is het als er ook daadwerkelijk producten worden gekocht. Bij voorkeur kleine producten die een hoge waarde vertegenwoordigen. Anders wordt het zo’n gesleep. Om te voorkomen dat u snel bij de belastingdienst en FIOD in beeld komt, kunt u de producten ook nog over de grens sturen en dan via verschillende landen weer terug naar Nederland. Binnen Europa kan verkoop zonder omzetbelasting plaatsvinden.

Waarom gaat het dan toch vaak fout? Frauderen kunt u niet alleen. U hebt anderen nodig om te kunnen frauderen. Als u steeds voor omvangrijke bedragen goederen koopt van dezelfde onderneming en deze onderneming betaalt de omzetbelasting niet dan is dat een signaal voor de belastingdienst. Om uit het zicht van de belastingdienst en FIOD te blijven, moet u dus van meerdere ondernemingen kopen. Dat blijkt toch minder eenvoudig dan gedacht.

De uitvoering blijkt toch ook vaak wat lastiger dan het op eerste gezicht lijkt. Waarom koopt een onderneming bijvoorbeeld mobiele telefoons van een onderneming die volgens handelsregister de Kamer van Koophandel in babyvoeding handelt. Ook aan de facturen schort vaak het een en ander. Meerdere facturen met hetzelfde nummer bijvoorbeeld. Ook blijken partijen meerdere keren te worden gekocht. Hoe langer de fraude duurt, hoe onzorgvuldiger vaak te werk wordt gegaan. Daarnaast wordt het door technologische ontwikkelingen ook steeds makkelijker voor de FIOD om informatie te koppelen.

Frauderen is minder makkelijk dan het op het eerste gezicht lijkt en ik zou het u dan ook niet aanraden. Voor de tandarts in bovengenoemde zaak komt dit advies mogelijk te laat. Of hij wordt veroordeeld, wordt volgende maand bekend.

Meer weten over belastingfraude? Neem gerust contact op via jansen@taxstudio.nl

Groeten,

Diana Jansen