executie-belastingdienst

Zo voorkomt u een executieverkoop door de Belastingdienst

In een eerdere blog gaf ik aan dat het verstandig is om niet te wachten tot de Belastingdienst overgaat tot een executie in verband met een openstaande belastingschuld. Ik gaf voorts aan dat als dat advies voor u te laat kwam een verkoop eventueel kon voorkomen door een zogenoemde verzetsprocedure te starten. Na het uitbrengen van een dagvaarding aan de ontvanger werd de verkoop geannuleerd.

Vanaf 1 januari 2018 is het nog steeds mogelijk een dergelijke procedure te voeren maar is het anders dan nu niet meer vanzelfsprekend dat de verkoop niet doorgaat. Tot 1 januari 2018 moest de ontvanger naar de rechter om te vragen of de verkoop doorgang kon hebben, vanaf 1 januari 2018 moet u naar de rechter om de rechter te vragen de verkoop te annuleren.

Dat betekent dat u vanaf 1 januari as. eerder dan nu in actie moet komen om er voor te zorgen dat de verkoop door de belastingdienst geen doorgang zal hebben. Tussen de beslaglegging en de verkoopdatum moet minimaal 4 weken zitten. Dat betekent dat u na de beslaglegging in ieder geval vier weken de tijd hebt om met de ontvanger tot afspraken te komen dan wel om de rechter te verzoeken om de verkoop geen doorgang te laten hebben.

Ook die periode is nog vrij kort. Beter is het dan ook om direct na de constatering dat de schuld niet kan worden voldaan een oplossing te zoeken. Dat is vaak een eerder moment dan de beslaglegging, bijvoorbeeld na de ontvangst van het aanslagbiljet of de herinnering.

Het initiatief om een verkoop te voorkomen zal vanaf 1 januari 2018 dus volledig bij u komen te liggen. Mocht op dit moment al beslag gelegd zijn, wacht dan niet tot het laatste moment om de verkoop te voorkomen, maar kom meteen in actie.

Hebt u behoefte aan advies, bel gerust naar 06 414 76 999. Wij helpen u graag verder.