belastingcontrole

Hoger beroep, of niet? Welke afweging moet u maken?

 

In mijn vorige blog ben ik ingegaan op het instellen van beroep bij de belastingrechter. In deze blog schreef ik dat u weinig risico loopt als u beroep instelt. Ik gaf aan dat door het instellen van beroep bij de belastingrechter uw positie niet kan verslechteren. Met andere woorden de belastingaanslag kan gelijk blijven of omlaag, maar niet worden verhoogd. Wordt dit anders als u hoger beroep wilt gaan instellen?

“Ja dit wordt anders, maar dit hangt af van de uitkomst die u hebt behaald bij de rechtbank”.

Waarom? Dat leg ik hieronder aan u uit.

Als u bij de rechtbank onverhoopt op geen enkel punt gelijk hebt gekregen dan zult u zonder risico hoger beroep kunnen instellen. U hebt in hoger beroep meer te winnen dan te verliezen. U kunt de belastingaanslag of de boete in volle omvang bestrijden. De hoger beroepsprocedure verloopt op dezelfde wijze als het beroep.

Dit kan echter anders worden als u gedeeltelijk gelijk hebt gekregen van de rechtbank.
In hoger beroept loopt u dan het risico dat de belastingaanslag die in de beroepsprocedure voor een (groot) deel is verminderd in hoger beroep weer herleeft.
De belastingaanslag kan niet op een hoger bedrag uitkomen dan het bedrag waarop het in eerste instantie is vastgesteld. Is de belastingaanslag naar aanleiding van het bezwaar verminderd dan geldt het bedrag na vermindering als uitgangspunt.

Ook is het mogelijk dat de vernietiging van een boete door de rechtbank in hoger beroep kan worden teruggedraaid. De inspecteur moet dan wel zelf tegen de vernietiging van de boete hoger beroep hebben ingesteld.

Komt u niet in hoger beroep maar de inspecteur wel, dan kunt er ten opzichte van de uitspraak van de rechtbank er niet op vooruitgaan.

Wilt u meer weten over hoger beroep of de risico’s die u daarbij mogelijk loopt, neem dan contact met ons op via 020 244 16 22 of via info@taxstudio.nl