Kan je strafrechtelijk worden vervolgd voor het te laat betalen van een belastingschuld?

Het antwoord hierop is ‘Ja, dat kan’. Je kan strafrechtelijk worden vervolgd als je je belastingschuld niet op tijd betaald.Gebeurt dat vaak? Tot op heden niet maar de bepaling is nog betrekkelijk nieuw. Betrekkelijk nieuw kan je uitleggen als een paar jaar oud. Ik ken een uitspraak van de strafrechter waarbij de verdachte daarvoor is veroordeeld.

Hoe kan je dat voorkomen? Naast gewoon op tijd betalen uiteraard, kan je mogelijke vervolging voorkomen door tijdig uitstel van betaling te vragen bij de belastingdienst. Is het een schuld van een BV dan kan je strafrechtelijke vervolging voorkomen door tijdig betalingsonmacht te melden. Deze mededeling moet worden gedaan uiterlijk 2 weken nadat de belastingschuld had moeten zijn betaald.

In de zaak waarin de verdachte werd veroordeeld, werd door de strafrechter geen straf opgelegd. De verdachte had het strafbare feit wel begaan en was ook strafbaar, alleen in de parlementaire toelichting wordt aangegeven dat de bepaling wordt ingevoerd voor de kwaadwillende belastingfraudeur en dat vond de strafrechter hier toch niet aan de orde.

Hoe de toepassing van deze bepaling zich in de toekomst zal ontwikkelen, is afwachten. Ik verwacht geen hausse aan zaken hierover. Zeker nu niet, in corona tijd.

Waarom besteed ik hier dan aandacht aan? Het is goed om je ervan bewust te zijn dat die mogelijkheid er wel is. Mocht je een belastingschuld niet kunnen betalen, meldt dat dan en vraag uitstel van betaling.

Wil je meer weten over wat je kunt of moet doen als je betalingsproblemen hebt? Neem contact met me op via info@taxstudio.nl of 020 244 16 22

Groeten,

Diana Jansen