mag-belastingdienst-dat-vragen

Ondernemer voor de inkomstenbelasting? Waar moet u op letten bij het bijhouden van de administratie?

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? En hebt u moeite met het bijhouden van de administratie? Hieronder geef ik 5 tips hoe u dit eenvoudig kunt aanpakken.

1.Open een zakelijke bankrekening
Voor zogenoemde IB-ondernemers is het op zichzelf niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. Wel is het verstandig om dat te doen. Het is niet alleen overzichtelijk, maar het verkleint ook de kans op fouten, zoals het vergeten van omzet of kosten.
2. Bewaar uw administratie goed
U bent verplicht uw administratie 7 jaren te bewaren. De administratie betreft alle gegevens die betrekking hebben op uw onderneming en omvat naast ver- en inkoopfacturen, bijvoorbeeld ook agenda’s, offertes, overeenkomsten en bankafschriften. Zorg dat u losse bonnen goed bewaart. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een app op uw telefoon. Zorg er wel voor dat deze raadpleegbaar blijven door bijvoorbeeld regelmatig een back-up te maken.
3. Sub administraties
Ontvangt u inkomsten contant? Houdt dan ook dagelijks een kasadministratie bij. U kunt dat bijvoorbeeld doen door een kassa te gebruiken en deze dagelijks af te slaan. Ook eventueel door de kassa bewaarde detailgegevens behoren tot de administratie.
Rijdt u in een auto van de zaak en rijdt u daarin niet privé. Neem dan een verklaring geen privé-gebruik auto in uw administratie op en houdt een sluitende kilometeradministratie bij! Hiervoor zijn ook diverse toepassingen te koop.
4. Houdt het aantal gewerkte uren bij
Om te voorkomen dat er een discussie met de Belastingdienst ontstaat over de toepassing van de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, is het belangrijk om een urenadministratie bij te houden. U bent vrij in de wijze waarop u dat bijhoudt, bijvoorbeeld in een Excel bestand. Als het maar overzichtelijk en volledig is.
5. Verzoek om een voorlopige aanslag
Vraag een voorlopige aanslag voor het lopende jaar. Zo voorkomt u dat achteraf een hoge aanslag ineens moet betalen. De aanvraag kunt u doen via de website van de Belastingdienst. De voorlopige aanslag mag in één keer of in maandelijkse termijnen worden voldaan.