Hoe weet je of je werknemer of zzp’er bent?
Hoe weet je of je werknemer of zzp’er bent?
16 december 2021 

Hoe weet je of je werknemer of zzp’er bent?


Veel zzp’ers werken vaak als freelancer een aantal dagen per week voor een opdrachtgever.

Daarnaast hebben ze misschien nog een paar kleinere opdrachtgevers, maar als de grote opdrachtgever wegvalt, valt ook een groot deel van de inkomsten weg.

 

Ben je in zo’n geval eigenlijk wel ondernemer?

 

Dat is nog maar zeer de vraag.  Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als er sprake is van arbeid, loon en een gezagsverhouding. Of sprake is van een overeenkomst van opdracht of een arbeidsovereenkomst is voornamelijk afhankelijk van het antwoord op de vraag of sprake is van een gezagsverhouding. Daarbij is onder meer van belang of er sprake is van een afhankelijke positie van de werkende. De zzp’er/freelancer met een grote opdrachtgever en wellicht een aantal kleinere, is in ieder geval in economische zin afhankelijk van de opdrachtgever.

In het belastingrecht zijn hierover momenteel nauwelijks zaken omdat sinds de afschaffing van de VAR-verklaring (Wet DBA) niet of nauwelijks wordt gehandhaafd.

 

Waar in belastingprocedures de betrokkene veelal verdedigt ondernemer te zijn om via die weg toegang te krijgen tot de ondernemersfaciliteiten, zie je in arbeidsrechtelijke procedures het tegenovergestelde. Het betreft zzp’ers/freelancers die claimen in dienstbetrekking te zijn.

 

Afgelopen november 2020 heeft de civiele kamer van de Hoge Raad een belangrijk arrest gewezen over de beoordeling van een (arbeids)overeenkomst. Of er sprake is van een arbeidsovereenkomst hangt – kort gezegd -niet af van de bedoeling van partijen. Ook als partijen een overeenkomst van opdracht hebben willen sluiten, kan er dus sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Wat zijn de gevolgen dit arrest?

 

In de nieuwste podcast van Tax Studio spreek ik hier uitgebreid over met Freek Snippers, arbeidsrecht advocaat bij HDK advocaten te Amsterdam.

 

Wil je meer weten over het arrest? Klik dan op de link om de podcast te beluisteren.

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of de podcast? Neem gerust contact met mij op via info@taxstudio.nl.

 

Groeten,

 

Diana Jansen

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen