Hoe ontstaan conflicten met de Belastingdienst?
Hoe ontstaan conflicten met de Belastingdienst?
10 maart 2022 

Hoe ontstaan conflicten met de Belastingdienst?


Conflicten met de belastingdienst ontstaan helaas sneller dan je zou vermoeden. Gedacht wordt wel dat conflicten voornamelijk het gevolg zijn van constructies om belasting te ontwijken.  Uiteraard worden constructies die volgens de Belastingdienst niet door de beugel kunnen, aangepakt, maar het overgrote deel van de problemen met de Belastingdienst zijn niet het gevolg van doorgeschoten constructies.

Oorzaak conflicten

Mijn ervaring is dat een groot deel van de conflicten met de Belastingdienst het gevolg zijn van fouten die in de loop van de tijd zijn ontstaan in de administratie en daarmee in de aangiften.

Dat kunnen eenmalige fouten zijn, zoals het ten onrechte verbouwen van een deel van je huis op kosten van de onderneming of het ten onrechte afwaarderen van een vordering die niet meer kan worden geïnd, maar vaker is sprake van repeterende fouten. Fouten die iedere aangifte weer worden gemaakt, zoals het ten onrechte in aanmerking nemen van bepaalde kosten. Dit heeft vaak gevolgen voor meerdere aangiften en meerdere jaren.

Fouten ontstaan vaak omdat er net iets te weinig aandacht is voor de administratie en omdat de ondernemer te weinig kennis heeft. In de waan van de dag wordt de administratie soms minder strak bijgehouden dan de ondernemer zou willen. Vaak is de wil er wel om dat later alsnog op te pakken maar komt het er niet van.

Mijn ervaring is dat repeterende fouten door de Belastingdienst al snel worden aangemerkt als belastingfraude. Mogelijk omdat het al gauw om omvangrijke bedragen gaat. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat de ondernemer dit moet hebben geweten. Wordt een fout als fraude aangemerkt dat worden naast de belastingaanslagen forse boetes opgelegd. Vaak is de aanname dat sprake is van belastingfraude niet juist maar dat moet dan wel worden bestreden.

 Oplossen conflicten

Het oplossen van conflicten met de Belastingdienst neemt veel tijd in beslag. Gedurende deze periode zit de ondernemer in onzekerheid over de afloop. Investeringen in de onderneming worden uitgesteld, waardoor de groei wordt belemmerd. Wordt een conflict niet opgelost en moet alles worden betaald dan betekent dat in sommige gevallen het einde van de onderneming.

 Problemen voorkomen?

Het voorkomen van problemen met de Belastingdienst is daarom echt belangrijk. Veel problemen kunnen ook worden voorkomen. Om ondernemers daarbij te helpen heb ik een boek geschreven ‘Winnen van de belastingdienst? Doe je!’. Na het lezen van het boek ken je je verplichtingen, kun je ze naleven en kun je eventuele fouten opsporen en oplossen. Meer weten? Klik hier voor meer boekinfo.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen