Winnen van de belastingdienst? Doe je zo!
Winnen van de belastingdienst? Doe je zo!
26 december 2021 

Winnen van de belastingdienst? Doe je zo!

Dat is de titel van mijn boek dat onlangs is verschenen. In dit praktische en laagdrempelige boek vind je alle informatie en handvatten die je als ondernemer nodig hebt om problemen met de belastingdienst te voorkomen.

 Waarom zou je het boek moeten lezen? Je houdt de administratie toch keurig bij en bovendien je hebt toch een boekhouder. Die zal je toch wel informeren als er iets niet goed is.

 Omvangrijke naheffingen en navorderingen met boetes

Mijn ervaring is dat veel administraties en daarop gebaseerde aangiften fouten bevatten die niet worden onderkend. Ook niet door de boekhouder. Hierdoor kunnen fouten zich blijven herhalen met vaak omvangrijke naheffingen en boetes tot gevolg. Naheffingen en boetes waarop niet is gerekend. 

Wel informatie over belastingvoordelen maar niet over verplichtingen

De meeste ondernemers laten zich goed informeren over de belastingvoordelen die het ondernemerschap met zich brengt, maar laten zich niet of minder informeren over welke verplichtingen je als ondernemer precies hebt, hoe de belastingdienst werkt en hoe je fouten in de aangiften kunt voorkomen.

 Risico’s bagatelliseren

Veel ondernemers bagatelliseren ook de potentiële risico’s die zij lopen en ook de kans op een controle door de belastingdienst wordt verkeerd ingeschat. De ondernemers die ik bijsta deden dat ook. De meeste ondernemers dachten dat alles wel op orde was. Misschien hier en daar een foutje maar niet noemenswaardig. Helaas bleek dit niet het geval. Als er namelijk eenmaal fouten in de administratie en aangiften zijn geslopen, lopen de nog te betalen belastingen en boetes snel op. Bedragen van enkele tonnen opgelegd aan een eenmanszaak zijn geen uitzondering. Dit komt mede omdat de belastingdienst tot in ieder geval 5 jaar terug kan controleren en heffen.

 Voorkomen beter dan genezen

Iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen, maar in de waan van de dag worden vervelende klusjes zoals de administratie nog wel eens vooruitgeschoven met het idee ‘ach, dat doe ik later nog wel’ of ‘ach, dat vraag later nog wel na’, maar later komt vaak niet. Dat is ook begrijpelijk want als ondernemer komt er veel op je af en in eerste instantie zal je je als ondernemer ook veel meer richten op het verkrijgen en behouden van klanten. Zonder omzet is er immers ook geen onderneming.

 Vertrouwen in boekhouder

Ondernemers hebben vaak ook veel vertrouwen in hun boekhouder. Dat is ook begrijpelijk maar helaas ontstaan veel fouten in de aangiften door onjuiste of onvolledige adviezen van de boekhouder. Dit kan komen doordat de boekhouder onvoldoende kennis heeft, maar is ook vaak het gevolg van onvolledige informatieverstrekking door de ondernemer aan de boekhouder.

 Begrip belastingdienst

De belastingdienst heeft vaak wel begrip voor de situatie maar voor de omvang van de belastingaanslagen of de boetes heeft dat geen gevolgen. De verplichtingen hadden moeten worden nageleefd, zo simpel is het.

 Onzekerheid en stress

Naast dat zo’n onderzoek vervelende financiele gevolgen heeft, leidt een onderzoek door de belastingdienst tot stress en onzekerheid. Een onderzoek kan veel tijd in beslag nemen, soms enkele jaren, al die tijd verkeer je in onzekerheid over de uitkomst. Dat komt het ondernemerschap vaak niet ten goede. Investeringen worden aangehouden om geld beschikbaar te houden voor de belastingdienst, maar ook de stress en onzekerheid bij de ondernemer hebben invloed op de onderneming.

 Hoe kun je problemen voorkomen?

Veel problemen met de belastingdienst die ik in mijn praktijk oplos, hadden wat mij betreft voorkomen kunnen worden. Als de ondernemer zelf meer zou hebben geweten van de inhoud van zijn verplichtingen en de naleving daarvan dan had het niet zover hoeven komen. Daarom heb ik dit boek geschreven. Na het lezen van dit boek ken je je verplichtingen, weet je hoe je die moet naleven, weet je hoe de belastingdienst werkt en kun je eventuele fouten opsporen. Ook als je ervan overtuigd bent dat je boekhouding en aangiften kloppen, is het zinvol om na te gaan of het ook echt klopt. De ondernemers die ik bijsta hadden die overtuiging namelijk ook.

 Meer informatie over het boek

Wil je meer informatie over het boek of wil je het boek bestellen klik dan hier voor  Meer informatie

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen