Wanneer verjaart een aansprakelijkstelling?
Wanneer verjaart een aansprakelijkstelling?
12 januari 2024 

Wanneer verjaart een aansprakelijkstelling?


Wanneer verjaart een aansprakelijkstelling?

Deze vraag heeft het gerechtshof Amsterdam beantwoord in zijn uitspraak van 28 november 2023 (Gerechtshof Amsterdam, 28 november 2023, nrs. 23/00323 en 23/00324, ECLI:NL:GHAMS:2023:2936).

Casus

Belastingplichtige beroept zich na verwijzing door de Hoge Raad op verjaring van de belastingschuld. Volgens belastingplichtige had de ontvanger de verjaring voor 4 april 2023 moeten stuiten. De ontvanger heeft de stuitingsbrief pas op 1 mei 2023 verstuurd.

De ontvanger meent dat de schuld niet is verjaard. Hij wijst erop dat in verband met de lopende aansprakelijkstellingsprocedures uitstel van betaling is verleend.  Volgens de ontvanger is de lopende verjaringstermijn met de duur van het verleende uitstel verlengd.

Is de belastingschuld verjaard?

 De ontvanger heeft alleen uitstel verleend voor de aansprakelijkstellingsschuld. De belastingschuld kan in dat geval verjaren. Om dat te voorkomen heeft de ontvanger eerder terecht stuitingsbrieven gestuurd. Alleen de laatste brief van 1 mei 2023 was te laat. De belastingschuld is dus verjaard. De aansprakelijkstelling moet daarom komen te vervallen.

Iedere week deel ik per mail in een update. Vind je het leuk om deze updates te ontvangen? Meld je dan aan via deze link

Wil je het hele artikel lezen? Schrijf je in via de knop 'Lees hier meer!' hieronder en ontvang wekelijks naast een samenvatting, ook meer over de context en de toepassing:

Lees het hele artikel op Tax Studio Online

Dit deel van het artikel is een gratis onderdeel van het gehele artikel. Wil je de rest ook lezen? Lees dan verder op Tax Studio Online.

Uitgebreidere context van het probleem

Tips voor praktische toepassing

Elke week een nieuw artikel

Toegang tot een data-base vol artikelen

    
    Lees hier meer!   

  

Over de schrijver
Reactie plaatsen