5 tips voor ondernemers om fluitend aangifte te doen
5 tips voor ondernemers om fluitend aangifte te doen
24 maart 2022 

5 tips voor ondernemers om fluitend aangifte te doen

1. Weet voor welke belastingen je belastingplichtig bent

2. Laat je goed adviseren en bespaar daarop niet

3. Automatiseer je administratie

4. Weet wie je leveranciers zijn

5. Bewaar alles

Weet voor welke belastingen je belastingplichtig bent

 Dat klinkt simpel en dat is het in de meeste gevallen ook zo. Wanneer kan het dan een probleem zijn?

Als je bijvoorbeeld met een freelancers gaat werken. Niet is uitgesloten dat de Belastingdienst meent dat er sprake is van een dienstbetrekking en dan ben je als werkgever ook verplicht om loonaangiften te gaan doen en loonbelasting te betalen.

 Ook de toepassing van regelingen in de omzetbelasting, zoals een vrijstelling of de toepassing van het nul procent tarief gaat wel fout.

Laat je goed adviseren

 Dat brengt mij op het tweede punt. Laat je goed adviseren over de toepassing van belastingwetgeving. Bespaar daar niet op. Dat betekent niet dat je naar het duurste kantoor moet gaan, maar dat betekent dat je wat mij betreft moet nagaan wat je nodig hebt. Voor een omzetbelasting vraag is het handig om contact op te nemen met een belastingadviseur die gespecialiseerd is op het gebied van de omzetbelasting.

 Is er sprake van een dienstbetrekking ja of nee? Ook die vraag kun je het beste stellen aan een adviseur die gespecialiseerd is op het gebied van de loonbelasting.

 Automatiseer je administratie

 Om controle van je administratie en het naleven van je belastingverplichtingen te vergroten, is het verstandig om je boekhouding te automatiseren. Er is veel software beschikbaar op dit gebied en dat hoeft niet veel te kosten. Fouten in de administratie worden eerder en makkelijker gesignaleerd.

 Weet wie je leveranciers zijn

 Weet met wie je in zee gaat. Het zou niet voor het eerst zijn dat een ondernemer in de problemen komt door een malafide leverancier. Je ontvangt bijvoorbeeld valse facturen. Of iemand presenteert zich als zzp’er maar is helemaal niet als ondernemer ingeschreven. Het is daarom van belang om voordat je met een onderneming gaat werken nagaat met wie je van doen hebt. Check het handelsregister van de Kamer van Koophandel en ga na of de ondernemer over een geldig btw-nummer beschikt. Dit kun je eenvoudig online nagaan.

 Bewaar alles

 Een beetje dooddoener misschien maar toch zie ik dat dit regelmatig problemen oplevert. Het uitgangspunt is dat je alles dat je onderneming aangaat moet bewaren. Doe je dat niet dan heb je in beginsel niet voldaan aan de bewaarplicht.
 Dat betekent niet dat dit altijd consequenties heeft voor de belastingheffing. Als de administratie, ondanks het ontbreken van gegevens, controleerbaar is dan zal dat over het algemeen niet tot correcties leiden.

 Meer weten over dit onderwerp of je een andere vraag? Neem gerust contact met mij op via info@taxstudio.nl of via 020 244 16 22.

Over de schrijver
Reactie plaatsen