Personeel inhuren? Let dan ook hierop
Personeel inhuren? Let dan ook hierop
28 juli 2022 

Personeel inhuren? Let dan ook hierop

Heb je last van de krapte op de arbeidsmarkt en wil je personeel inhuren via een uitzendbureau? Let dan ook op het volgende.

Uitzendbureau

Als je personeel inhuurt via een uitzendbureau moet het bureau de uren bijhouden, de werknemer identificeren en betalen en de loonheffingen voor de werknemer inhouden en aan de Belastingdienst afdragen. De verplichting hiervoor ligt dus niet bij de ondernemer die personeel inhuurt.

Aansprakelijkstelling

Maar! Mocht het uitzendbureau de verplichtingen niet nakomen en de loonheffingen niet aan de Belastingdienst betalen, dan kan de Belastingdienst de ondernemer die het personeel heeft ingehuurd, hiervoor aansprakelijk stellen.

 Dat betekent dat de ondernemer die het personeel inhuurt 2x betaalt en vaak meer. Een keer aan het uitzendbureau en een keer aan de Belastingdienst. De naheffingsaanslagen kunnen ook aanzienlijk oplopen door toepassing van het zogenoemde anoniementarief. Omdat achteraf vaak niet meer kan worden vastgesteld wie er hebben gewerkt wordt standaard het hoogste belastingtarief toegepast.

 Voorkomen of beperken?

Kun je dat voorkomen? Voorkomen kun je het natuurlijk nooit helemaal maar je kunt het risico wel degelijk beperken.

 -Ga na met wie je in zee gaat. Je kunt het uitzendbureau vragen om een ‘verklaring nakoming fiscale verplichtingen’. Het uitzendbureau kan op die manier laten zien dat het geen belastingaanslagen open heeft staan.

 -Daarnaast kan de aansprakelijkheid worden beperkt door een deel van de factuur te betalen op een zogeheten G-rekening. Dat is een geblokkeerde rekening op naam van het uitzendbureau waarvan belastingaanslagen kunnen worden betaald.

 -Tot slot kun je de veel hogere naheffingsaanslagen tegen anoniementarief voorkomen door de werknemers die bij jou werkzaamheden komen verrichten te identificeren en door de uren op naam bij te houden.

 Meer weten over het inlenen van personeel en de mogelijke risico’s voor de belastingen? Neem gerust contact op via 020 244 16 22 of stuur een mail naar info@taxstudio.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen